dinsdag 12 juli 2011

I HAVE A DREAM

I have a Dream 

geschreven door: Tease 



Het loopt als een rapper,ziet er uit als rapper, praat als een rapper, maar rapt bledder. Het zal wel aan mij liggen ofzo,maar ik heb het gevoel dat al die rappers niks meer te zeggen hebben tegenwoordig, of ik wordt oud. Het kan natuurlijk ook beide. Ze dromen ook veel. Rappen over geld, maar stinken uit hun bek van de honger. Rappen over 'bitches', maar zien die bitches alleen op een pornosite, of van horen zeggen. Schieten een clip met geleende autos, geleende horloges, vaak ook geleende beats met geleende flows,geleende lines. Zelfs de opname en mix van het nummer moet voor 'de love' en wordt afgerekend met 'Aaaights,boksen en respects'. Ik heb het met Chief,Papi en Lino vaak gehad over de actuele wisselkoers en wanneer we die zakken vol met props eens in kunnen wisselen bij de AH voor een pak melk ofzo.

Anyway, ik dwaal af. Waar had ik het over ? Dromen en rappers. Van een kant is het ook wel grappig. Soms spreek ik met ze af om een uurtje op 1 in de middag en krijg ik een telefoontje om een uur of 2 / half drie met de mededeling dat ze een uurtje later zijn. Als ze dan aan komen kakken rond een uur of vijf,met honger,dorst,niks te roken en uitgeput omdat ze zo vroeg op moesten om nog vervoer te regelen, dan zit mijn dag er al op. Ik ben er dan wel klaar mee. Ik heb er ook een theorie voor. Waarom zijn die gasten altijd te laat ? Is het omdat mensen die te laat komen in ieder geval verwacht worden ? Geven ze er eigenlijk niks om ? Wat is dat toch die mentaliteit ?  Indolent,werkschuw misschien ? Nee. Dat is het allemaal niet. Ze zijn gewoon in training. In training voor het artiest zijn. In training voor als ze later doorbreken en 3 shows op een avond hebben, waarna ze moe en voldaan 'ochtends rond 5 uur pas thuis komen. Voorlopig hebben ze geen moer en is het euros schrapen voor een jointje. Dromen. Eigenlijk ben ik zelf ook schuldig aan dit alles. Ik ben natuurlijk iemand die die droom voedt. Ik verkoop een droom. Mensen komen bij mij binnen voor een liedje/productie/opname in de hoop daarmee door te breken of verder te komen dan dat ze zijn. De droom volgen. Op zich niks mis mee, al weet ik ook wel dat ik soms mensen binnen krijg die te dom zijn om voor de duivel te dansen. Waarvan ik bij voorbaat al weet dat het nooit nooit nooit iets gaat worden. Talentloos gebrabbel over een vierkwartsmaat wat nergens echt begint en nergens echt eindigt. Wat moet ik doen ? Zeggen: 'Ey, laat dat geld voor vandaag maar zitten', wetende dat ze het nooit terug gaan verdienen. Of moet ik gewoon eerlijk zeggen 'Tering, gab, JIJ bent écht kapot slecht. The fuck out my studio fool' 

Soms doe ik het. Soms. Alleen op de momenten dat ik zélf geen honger heb, op momenten dat ik goed in de leuke klussen zit. Kijk, uiteindelijk doe ik wat ik doe, omdat ik het leuk vind. Ook ik jaag mijn dromen na, ik wil beter worden in wat ik doe, gewaardeerd worden voor wat ik doe,wie ik ben en tegelijk mijn boterham blijven verdienen. De balans tussen artistieke waarde en financiële waarde vinden, altijd. Al is dat voor mij verdomd moeilijk. Ik ben geen Nostradamus die kan voorspellen wat er gaat gebeuren met een bepaalde artiest, ik heb geen glazen bol. Wat ik wel heb is ervaring en als ik voorspel dat iemand kansloos is, dan is die voorspelling gebaseerd op wat er met andere kansloze rappers eerder op de tijdlijn is gebeurt.
Sommige mensen zullen zich misschien afvragen: over wie heeft ie het eigenlijk ? Daar kan ik kort over zijn: Jullie kennen hem/haar/hen niet en zullen er ook nooit mee in aanraking komen, ik zei toch; kansloos ? De mensen die nu bekend zijn hebben namelijk al enig succes; ze zijn bekend geworden met wat ze doen. Is dat een synoniem voor succesvol zijn ? Ik weet het niet. Het hangt af van wat het doel was. Een doel is namelijk een droom met een eindstreep. Als je je doelen steeds verzet dan zullen nooit al je dromen uitkomen. Telkens zul je weer op jacht gaan naar het volgende doel. En dat is goed. Blijven dromen, maar graag met een eindstreep. Babysteps. Er is niks mis mee. Waar wél wat mis mee is is telkens een voorschot nemen op nog niet behaalde doelen. Dat krijg je er namelijk van, van al dat lenen. Op een gegeven moment sta je in de schuld bij je zelf. Het is niet alleen een gewoonte geworden om telkens te lenen, het wordt een onderdeel van je wezen. Het wordt zo erg dat het op een gegeven moment vanzelfsprekend wordt dat anderen dingen voor je regelen/betalen. Dat is het moment dat je bij je zelf te rade moet gaan: Is die droom van je niet een nachtmerrie geworden ? De belofte die je zo hard uitstraalde, zo naar buiten bracht, mee pochtte, mee te koop liep. Aan iedereen die het maar horen wilde altijd zei 'Mijn album wordt next level. Ik neem de scene over.  Al die rappers moeten terug naar de lab als ze mijn shit horen'. Want zeg nou eerlijk. Om te kunnen blijven doen wat je doet: muziek maken. Daar moet je wél tijd en geld voor hebben. Of je doet het voor de hobby, dat kan ook.
Eigenlijk is het ook best wel gay. Hoeveel vrouwen komen er naar een hiphop feest met hardcore rappers op het podium die onverstaanbaar in die microfoon schreeuwen en 'ik zie je' gebaren maken naar die 6 vrienden die in het publiek staan ? Die 6 vrienden trouwens die zijn meegereden en waarvan òf het sukkeltje òf de man die het al goed geeft de tank heeft volgegooid om er überhaubt te komen. Dat is toch gay ? Tof doen, rappen over je zogenaamde geld, je dikke auto: tof doen tegen andere mannen. Zoveel vrouwen zijn er niet die je cd kopen, zelfs gratis downloaden om de hd te vullen is al veel gevraagd. Zeg ik dat je een flikkertje bent omdat je rapt ? Nee, ik zeg: praat geen bledder. Volg je droom, maar zet wel een eindstreep. Nadat je die hebt gehaald, is het niet erg om een nieuwe droom achterna te gaan. De weg naar de eindstreep kent een hoop parkeerplaatsen, je mag best even stoppen om te rusten, maar teveel rust roest. Roest is niet goed voor de wagen waarin je rijdt. Als je te lang parkeert zou het zomaar kunnen dat je lopend verder moet en dan kan die eindstreep best nog wel eens onhaalbaar blijken. Dus droom, werk aan je droom, vecht er voor, maar space 'm niet kapot.

Tease


twitter:
http://twitter.com/#!/TeaseBeats

youtube kanaal:
http://www.youtube.com/teasebeats

Wij willen Tease van harte bedanken voor zijn oprechtheid in dit stukje. Dit is helaas de
werkelijkheid waar menig producer/mixer studio owner dagelijks mee te kampen heeft.
Iedereen moet eten en iedereen heeft een droom. Jammer dat degene die half de talent hebben van
mijn linker voet , ook nog eens de grootste bek hebben. Schreeuwen gangster dit en gangster dat in hun
texten en vervolgens de hele dag een twitter bitch uithangen. Rot toch op man. Kansloze figuren allemaal.

1 opmerking:

  1. de waarheid als een koe en ook nog eens leuk geschreven! Verder leuk iniatief RB om artiesten,Producers etc persoonlijke stukjes te laten schrijven! keep it up!

    BeantwoordenVerwijderen